Cara Nak Buat Petai Jeruk Rangup

Segera alihkan petai didalam bekas lain. Goreng Jeruk Mandai yang dah potong nipis sampai garing.


Cara Cara Buat Petai Jeruk Homemade Yang Sedap Tak Lembik

3 ulas cili api merah.

. Cara membuat es jeruk blewah. Bagi mak-mak yang suka petai waktu musim petai ni lah kena buat stok jadi bila teringin nak makan tu dah ada. Cili jeruk yang biasa saya buat boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup tau Bahan-bahan.

Cara Buat Petai Jeruk Nak RANGGUP Sedap Tapis Semalaman Guna Garam Kasar. 2 sudu teh garam. Tapi kena tahu cara simpan yang betul barulah petai kekal segar dan rangup.

Goreng ikan bilis sampai garingAngkat. Mula-mula potong petai agar mudah untuk direbus. Basuh buah mangga sehingga bersih.

2 genggam garam kasar. Buah mangga jeruk jeruk buah. Saya nak share cara saya buat cili jerukBiasa kalau ada tempahan mi goreng atau mi karisaya akan sertakan cili jeruk ni sekali.

Isikan air masak yang suam separas buah yang dipotong ke dalam besen. Nak lagi mudah keluarkan isi siap-siap dari kulit. Kali ni kami nak kongsikan pula kepada anda resepi dan cara-cara untuk membuat Jeruk mangga epal yang rangup dan sedap.

400 g gula pasir. Ada buah mangga muda di rumah mak-mak boleh cuba buat jeruk ikut cara dan tip yang dikongsikan ini. Kalau terbeli petai banyak pun boleh cuba cara ini tidaklah membazir jika petai tidak habis diguna.

Jadi kalau korang dah beli petai sebenarnya ada cara dia tau untuk menyimpan supaya tahan lama dan kekal segar supaya petai tidak mudah kecut. Nampak macam mudah tapi hakikatnya banyak stepnya. Masak air gula dan biarkan suam.

Cara untuk membuat Cili Jeruk yang rangup dan penambah rasa terbaik untuk makanan anda. Bila nampak Jeruk tu garingmasukkan bawang besar mayangcili padi cili hijau pitong ikan bilis yang dah goreng tadi. Cili hijau ambil yang segarkeras 2 sudu gula.

Masukkan garam dan cuka. Senang buat banyak sekaligus. Kebanyakan orang suka jadikan petai sebagai ulam jeruk dan ada juga membuat sambal petai.

Cara Buat JERUK SAWI Sendiri Lebih Bersih Tak Terlalu Masin. Dekat 12 tahun kawin Selalunya tinggal makan jek MIL buat Pandai makan pon sejak kawin dengan suami. Senang bila nak makan tinggal cedok je.

Tak nak masin sangat sebab tujuannya hanya nak kurangkan rasa masam belimbing. Homemade Jeruk Betik Yang Mudah Rangup Dan Senang Sangat Buat Sendiri Di Rumah Bahan-Bahan. Toskan air garam dan bilas sedikit buah belimbing dengan air bersih.

Jadi sempena musim petai ni apa kata anda cuba hasilkan sendiri Jeruk Petai untuk stok di rumah. Letak sedikit cuka dan garam. Boleh cuba tip yang dikongsikan oleh Puan Zakiah Zolkepli ini Saya nak ajar simpan petai sentiasa rasa freshBukan buat jeruk ye sebab saya tak suka jeruk.

Musim petai kembali lagi Jom kita buat sendiri Petai Jeruk sebagai menu pembuka selera anda. Ben Safwan ada berkongsikan cara buat cili jeruk kekal rangup selepas dijeruk. Jom lihat perkongsian oleh Ben di bawah.

Petai merupakan salah satu ulam-ulaman yang paling popular dalam kalangan rakyat Malaysia. Susun buah dalam balang dan tuangkan air gula yang hampir sejuk. Cara Buat Petai Jeruk Nak RANGGUP Sedap Tapis Semalaman Guna Garam Kasar.

Potong isi mangga mengikut citarasa masing-masing. Rahsia Buat Cili Jeruk Kekal Rangup Cara-caranya. Bahan yang butuh di siapkan dalam metode membuat juice jeruk soda.

Cara untuk Membuat Petai Jeruk sebagai pelengkap juadah anda. Potong lada solok ikut nak guna banyak mana. Bila mengidam je stok dah ada banyak dalam peti mudah bila nak makan.

Hantu petai wajib ada stok jeruk petai ini di dapur. DapurBerasapUtube StepByStep ResepiMudahJeruk Mangga Asam Boi Music by. Tambah air dalam periuk dan buka api.

Siapangkat hidangkan dengan nasi. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama boleh lap dengan tisu yang penting kering. Ben guna 12-15 lada solok.

Masukkan petai dan rebus sehingga kulit petai bertukar warna. Tapi harini tengok live suami buat sendiri. Kalau buat jeruk macam ni boleh tahan 6 bulan dalam peti ais walaupun disimpan lama petai tetap rangup dan sedap.

09092020 cara mudah buat jeruk mangga muda. Panaskan minyak agak-agak macam nak goreng ikan. Alhamdulillah setakat hari ni tak mengecewakan mendapat pujian.

Cara Buat Petai Jeruk POWER Rangup Krup Krap Mana-mana suri yang ada petai kat rumah tu boleh cuba menjeruk style ini. Memang sedap rangup tak lembik dan paling penting tanpa bahan pengawet. Padu dan mantap.

Kemudian buang kulit dan bilas sekali lagi. 1 Sudu teh kapur makan.


Food Lifestyle Education Parenting Diy Cararesepi


Cara Buat Petai Jeruk Kekal Rangup Walau Berbulan Lamanya Sedap Dibuat Ulam Atau Dimasak Dengan Lauk Port Makan


Cara Cara Buat Petai Jeruk Homemade Yang Sedap Tak Lembik


Cara Buat Petai Jeruk Tahan Lama Youtube

Comments

Popular posts from this blog

In Which Quadrant Did the Soviet Union Belong

Words Used to Describe Communication Skills